Manga 90 Napisano 10 Luty 2009 JAMBALAYA* â??400 g morskiej ryby (morszczuka, mintaja, itp.) â??300 g krewetek (albo rak??w, krab??w, itp.) â??100 g ry??u â??4 du??e papryki â??3 pomidory â??3 cebule â??15 g selera â??mas??o â??czosnek i przyprawy â??bia??e wino 50 ml Cebule kroimy w kostkÄ? i wrzucamy do rozgrzanego mas??a i sma??ymy ok. 3 minut. Dodajemy pokrojonÄ? w kostkÄ? paprykÄ?, selera oraz czosnek (niewiele). Teraz nale??y dodaÄ? przyprawy, np. "Delikat", pietruszkÄ?, pieprz, chili. Dusimy wszystko 10 minut. NastÄ?pnie nale??y dodaÄ? pokrojonÄ? w kawa??ki rybÄ? i obrane ze sk??rki pomidory, a po dalszych kilku minutach krewetki. Dla podkre??lenia aromatu potrawy dodajemy odrobinÄ? bia??ego wina. Gotujemy to razem przez ok. 10 minut, a nastÄ?pnie dodajemy ry?? i dolewamy wody. Po dodaniu ry??u nale??y dosyÄ? czÄ?sto mieszaÄ? potrawÄ?, aby jej nie przypaliÄ?. Pozostaje tylko ko??cowe doprawienie i gotowe. Jambalaya w zale??nosci od ilo??ci u??ytych warzyw i ry??u mo??e mieÄ? konsystencjÄ? od p??ynnej do dosyÄ? gÄ?stej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach