Manga 90 Napisano 10 Luty 2009 Forszmak 50 dag cielÄ?ciny pieczonej (duszonej) lub 75 dag surowej 10 dag czerstwej bu??ki 15 dag jab??ek 15 dag gotowanych ziemniak??w 15 dag sera ??????tego 15 dag ??mietanki ??y??ka margaryny 2 ??y??ki mÄ?ki 3 jaja 2 ma??e ??ledzie (ok. 20 dag) 2 kostki przyprawy do zup s??l pieprz t??uszcz do wysmarowania formy tarta bu??ka do posypania formy SurowÄ? cielÄ?cinÄ? pokrajaÄ? na kawa??ki i udusiÄ? do miÄ?kko??ci z cebulÄ? i t??uszczem, podlewajÄ?c wodÄ?. CielÄ?cinÄ? upieczonÄ? lub uduszonÄ? zemleÄ? w maszynce razem z namoczonÄ? bu??kÄ?, odfiletowanymi ??ledziami, obranymi jab??kami i ziemniakami. Z margaryny i mÄ?ki zrobiÄ? bia??Ä? zasma??kÄ?, rozprowadziÄ? ??mietankÄ?, dodaÄ? kostki przyprawy do zup, zmielonÄ? cielÄ?cinÄ?, ??ledzie, jab??ka, utarty ser, wbiÄ? jaja, doprawiÄ? pieprzem i solÄ? do smaku, wszystko starannie wymieszaÄ?. MasÄ? w??o??yÄ? do p??askiego rondla lub formy wysmarowanej t??uszczem i posypanej tartÄ? bu??kÄ?, piec oko??o 45 minut. Forszmak mo??na podawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno z ostrym sosem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach