Manga Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 Dieta niskokaloryczna Dieta niskokaloryczna wynika z za??o??enia, ??e oty??o??Ä? jest efektem dostarczania organizmowi wiÄ?cej energii ni?? potrafi on zu??yÄ? i jest mu potrzebna. Polega na takim skomponowaniu posi??k??w, aby ich warto??Ä? energetyczna nie wynios??a wiÄ?cej ni?? 1000 kcal dziennie (dla os??b, kt??re ciÄ???ko pracujÄ? fizycznie jest to 1200 â?? 1500 kcal). W ciÄ?gu dnia nale??y zje??Ä? piÄ?Ä? posi??k??w, zawsze o tej samej porze. Ostatni posi??ek nale??y zje??Ä? nie p????niej ni?? o 19. Porcje powinny byÄ? niewielkie, a odstÄ?py pomiÄ?dzy posi??kami nie d??u??sze ni?? cztery godziny. Jedzenie ma??ych porcji zapobiega wydzielaniu siÄ? insuliny, kt??ry odpowiedzialny jest za przetwarzanie nadwy??ek glukozy w t??uszcz. Stosowanie diety niskokalorycznej polega na ciÄ?g??ym i dok??adnym liczeniu kalorii. Oczekiwane efekty DietÄ? niskokalorycznÄ? mo??na bezpiecznie stosowaÄ? przez cztery tygodnie. D??u??sze jej stosowanie wymaga konsultacji z lekarzem. Taka dieta zapewnia zrzucanie oko??o kilograma, dw??ch tygodniowo. Dieta bardzo niskokaloryczna, tj 600kcal â?? 800 kcal pomaga w ciÄ?gu tygodnia zrzuciÄ? nawet do czterech kilogram??w. Dla kogo? Dieta powinna byÄ? indywidualnie dostosowana, do potrzeb konkretnej osoby. Przy ustalaniu kaloryczno??ci bierze siÄ? pod uwagÄ? stopie?? nadwagi i oty??o??ci, kaloryczno??Ä? dotychczasowej diety, stan zdrowia, a tak??e rodzaj pracy wykonywany przez osobÄ? pragnÄ?cÄ? odchudziÄ? siÄ?. DietÄ? mogÄ? stosowaÄ? wszystkie osoby cierpiÄ?ce na nadwagÄ? lub oty??o??Ä?, natomiast nie poleca siÄ? jej osobom starszym, dzieciom, kobietom w ciÄ???y oraz karmiÄ?cym. Wady i zalety Dieta jest zbilansowana, a wiÄ?c dostarcza wszystkich niezbÄ?dnych sk??adnik??w od??ywczych, witamin oraz minera????w. Pozwala na oszukiwanie g??odu. Po dw??ch, trzech dniach uczucie g??odu ustÄ?puje. Osoba decydujÄ?ca siÄ? na tÄ? dietÄ? jest mniej nara??ona na pokusy, ni?? przy normalnej diecie. W poczÄ?tkowym okresie zachodzi do??Ä? szybki spadek masy cia??a. Przez pierwsze kilka dni doskwiera uczucie g??odu, kt??remu towarzyszy zniecierpliwienie i niepok??j. Licznie kalorii bywa uciÄ???liwe, szczeg??lnie, ??e wszystkie spo??ywane produkty trzeba wa??yÄ? â?? nie wolno ich oceniaÄ? na oko. Zmniejsza siÄ? przemiana materii, w efekcie czego chudnie siÄ? mniej â?? co mo??e oddzia??ywaÄ? zniechÄ?cajÄ?co. Przyk??adowy jad??ospis Pierwsze ??niadanie Warto??Ä? energetyczna pierwszego ??niadania wynosi oko??o 300 kcal. Sk??ada siÄ? na nie dwie kromki pumpernikla (60g) z ??y??eczkÄ? margaryny (5g) oraz twaro??ku wiejskiego (40g) i ??y??ki szczypiorku (20g). do tego mo??na wypiÄ? niepe??nÄ? szklankÄ? odt??uszczonego mleka. Drugie ??niadanie Warto??Ä? energetyczna wynosi oko??o 120 kcal. Na drugie ??niadanie mo??na zje??Ä? dwie kajzerki (25g) z pastÄ? kanapkowÄ? (20g), a do tego rzodkiewki (80g). Obiad Warto??Ä? energetyczna obiadu to oko??o 420 kcal. Na obiad mo??na zje??Ä? zupÄ? kalafiorowÄ?, sk??adajÄ?cÄ? siÄ? z 100 g kalafiora, 50 g ziemniak??w, 60 g w??oszczyzny i ??y??eczki oleju. Na drugie danie mo??na zje??Ä? rybÄ?, np. mintaja (150g) duszonÄ? w warzywach (50 g w??oszczyzny). Do tego mo??na podaÄ? 5 ??y??ek puree ziemniaczanego, sur??wkÄ? z pomidor??w i cebuli oraz p????torej szklanki ugotowanej fasolki szparagowej. Podwieczorek Warto??Ä? energetyczna wynosi oko??o 120 kcal. Na podwieczorek mo??na zje??Ä? sa??atkÄ? owocowÄ? sk??adajÄ?cÄ? siÄ? z arbuza (150g), pomara??czy (100g) oraz jab??ka (50g). Kolacja Warto??Ä? energetyczna wynosi oko??o 240 kcal. Na kolacjÄ? mo??na zje??Ä? kromkÄ? chleba ??ytniego razowego (30g) z plastrem szynki (40g), do tego pomidor (50g) oraz papryka (50g) i kilka ??y??ek kukurydzy (50g). StosujÄ?c dietÄ? niskokalorycznÄ? powinno siÄ? wykluczyÄ? kilka produkt??w. Trzeba odm??wiÄ? sobie jedzenia wyrob??w cukierniczych, spo??ywania cukr??w- nie nale??y s??odziÄ? napoj??w, ani kupowaÄ? napoj??w w kartonikach, poniewa?? w ich sk??adzie zawsze znajduje siÄ? cukier. Nale??y zrezygnowaÄ? z jedzenia bia??ego pieczywa oraz produkt??w mÄ?cznych, a tak??e frytek czy chips??w. Nie powinno siÄ? je??Ä? sos??w ani majonezu. Nale??y unikaÄ? t??ustych potraw miÄ?snych oraz podrob??w, a szczeg??lnie par??wek i kie??bas. Powinno siÄ? wykluczyÄ? r??wnie?? alkohol, z wyjÄ?tkiem wytrawnego wina. Nie powinno najadaÄ? siÄ? do syta, ani robiÄ? dok??adek. Powinno siÄ? piÄ? oko??o dw??ch litr??w wody mineralnej dziennie, a tak??e nies??odzona herbatÄ? oraz kawÄ?. Nie wolno popijaÄ? w trakcie posi??k??w. Ryby oraz miÄ?so powinno siÄ? gotowaÄ? na parze lub piec w folii, ale nie sma??yÄ?. Powinno siÄ? je??Ä? du??o surowych warzyw. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.