Motylek 5054 Napisano 13 Luty 2009 Zupa cebulowa 1 l bulionu 4 du??e cebule 2 zÄ?bki czosnku 80 g pokrojonego w cienkie plasterki ementalera 200 ml bia??ego wytrawnego wina 3 ??y??ki mas??a 4 ??y??ki oliwy 1 bouquet garni 2 ??y??ki maki s??l, pieprz bu??ka na grzanki Czosnek obraÄ? i zmia??dzyÄ?. Cebule obraÄ? i drobno posiekaÄ?, nastepnie przesma??yÄ? na z??oto na silnie rozgrzanej mieszaninie mas??a i oliwy. Oproszyc mÄ?kÄ? i sma??yÄ? dalej, p??ki r??wnie?? i maka sie nie zaz??oci. DodaÄ? wino i odparowaÄ? na wolnym ogniu przez 5 min. ZalaÄ? bulionem, doprawiÄ? solÄ? i pieprzem, dodaÄ? czosnek i bouquet garni. ZagotowaÄ?, po czym gotowaÄ? 1 godz na wolnym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garni usunÄ?Ä?. Bu??kÄ? pokroiÄ? w drobnÄ? kostkÄ? i obsma??yÄ? na patelni bez t??uszczu na z??oty kolor. Zupe przelaÄ? do 4 kamionkowych naczy??. PosypaÄ? grzankami, przykryÄ? plasterkami sera i zapiekaÄ? w nagrzanym do temp. 200C piekarniku, a?? do stopienia siÄ? sera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach