Motylek 5054 Napisano 17 Luty 2009 Par??wki w cie??cie nale??nikowym szklanka mÄ?ki 3 jajka 2 szklanki mleka lub wody (mo??e byÄ? p???? na p????) szczypta soli 1 ??y??ka oleju cienkie par??wki (drobiowe lub cielÄ?ce) jajka bu??ka tarta mÄ?ka olej do sma??enia Z pierwszych piÄ?ciu sk??adnik??w usma??yÄ? nale??niki: jajka posoliÄ?, wymieszaÄ? z p??ynem. Ca??y czas mieszajÄ?c dodawaÄ? stopniowo mÄ?kÄ?. Gdy ciasto bÄ?dzie mia??o konsystencjÄ? kwa??nej ??mietany odstawiÄ? je na 30 minut. PatelniÄ? rozgrzaÄ? mocno, posmarowaÄ? cieniutko olejem. WlaÄ? ??y??kÄ? wazowÄ? ciasto i tak obracaÄ? patelniÄ?, aby rozla??o siÄ? one na ca??ej jej powierzchni. Odwr??ciÄ? na drugÄ? stronÄ?. Nat??uszczaÄ? lekko patelniÄ?, ale nie czÄ?sto! NastÄ?pnie w usma??one nale??niki zawinÄ?Ä? po jednej par??wce (nie trzeba jej gotowaÄ?), tak by powsta?? rulon. Na jeden g??Ä?boki talerz rozbiÄ? jajka, rozbe??taÄ? tak, ??eby bia??ko i ??????tko siÄ? pomiesza??y (np. widelcem, dla u??atwienia mo??na dodaÄ? do jajka kilka kropel wody), a na drugim pomieszaÄ? bu??kÄ? tartÄ? z mÄ?kÄ?. Rulony k??a??Ä? na g??Ä?boki (powinien siÄ?gaÄ? mniej wiÄ?cej do po??owy rulonu), dobrze nagrzany t??uszcz i opiec na z??oty kolor z dw??ch stron. PodawaÄ? z ziemniakami lub ry??em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach