Manga Opublikowano 18 Lutego 2009 Opublikowano 18 Lutego 2009 Tort z orzech??w w??oskich Ciasto: 5 ??????tek 13 dag cukru 5 bia??ek (piana) 4 dag sk??rki pomara??czowej 16 dag orzech??w w??oskich ??upanych 1 ??y??ka bu??ki tartej Nadzienie orzechowe: 15 dag orzech??w w??oskich 12 dag cukru pudru 2 dag cukru z waniliÄ? kwa??na ??mietana lub nadzienie ma??lano-kawowe 5 dag orzech??w w??oskich do osypania bok??w PrzygotowaÄ? tortownicÄ?: dno wy??o??yÄ? papierem, boki i dno posmarowaÄ? mas??em. SporzÄ?dziÄ? ciasto: Orzechy przebraÄ?, zemleÄ? na maszynce. Sk??rkÄ? pomara??czowÄ? pokrajaÄ? w drobniutkÄ? kosteczkÄ?. Bia??ka ubiÄ? na pianÄ?. UtrzeÄ? ??????tka z cukrem, dodaÄ? sk??rkÄ? pomara??czowÄ?, wymieszaÄ?, na ??????tka wy??o??yÄ? ubitÄ? pianÄ? i wymieszaÄ? ??????tka z pianÄ?, orzechami i bu??kÄ? tartÄ?; masÄ? wylaÄ? do tortownicy, wstawiÄ? do dobrze wygrzanego piekarnika i upiec (3/4 godziny). Gdy powierzchnia tortu jest sucha i ciasto odchodzi od bok??w tortownicy, tort wyjÄ?Ä?, wy??o??yÄ? z tortownicy, zdjÄ?Ä? papier. NastÄ?pnego dnia sporzÄ?dziÄ? nadzienie: Orzechy w??oskie i cukier w mÄ?czce zemleÄ?, dodaÄ? waniliÄ? i tyle kwa??nej ??mietany, aby nadzienie da??o siÄ? ??atwo rozsmarowaÄ?; nadzienie podzieliÄ? na 3 czÄ???ci. Na drugi dzie?? po upieczeniu przekroiÄ? tort dwa razy i prze??o??yÄ? 2 razy nadzieniem; placki starannie uk??adaÄ? na nadzieniu dopasowujÄ?c je. PowierzchniÄ? i boki tortu posmarowaÄ? te?? nadzieniem. Boki tortu obsypaÄ? mielonymi w??oskimi orzechami, wierzch przybraÄ? po????wkami orzech??w i osÄ?czonymi konfiturami lub sk??rkÄ? pomara??czowÄ?. Do tortu orzechowego mo??na zastosowaÄ? tak??e nadzienie ma??lano-kawowe lub ma??lano-czekoladowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.