Manga Opublikowano 18 Lutego 2009 Opublikowano 18 Lutego 2009 Napoleonki 25 dag mÄ?ki, 25 dag t??uszczu, 1 ??????tko, sok z 1/2 cytryny, s??l, woda. Po??Ä?czyÄ? t??uszcz z po??owÄ? mÄ?ki, zagnie??Ä? ciasto i wynie??Ä? do ch??odnego miejsca. Z drugiej po??owy mÄ?ki, ??????tka, soku z cytryny, szczypty soli i odpowiedniej ilo??ci wody sporzÄ?dziÄ? ciasto kluskowe, po czym wybiÄ? je dobrze wa??kiem. Ciasto kluskowe rozwa??kowaÄ? na stolnicy w kwadrat o boku ok. 20 cm i po??o??yÄ? na nim ciasto kruche rozwa??kowane w kwadrat o boku ok. 15 cm. Za??o??yÄ? brzegi ciasta kluskowego w kopertÄ? i wa??kowaÄ? zawsze w jednym kierunku od siebie na grubo??Ä? takÄ? jak na kluski. NastÄ?pnie z??o??yÄ? je i zn??w rozwa??kowaÄ?. Czynno??Ä? powt??rzyÄ? cztery razy, nastÄ?pnie przeciÄ?Ä? placek na p????, roz??o??yÄ? na dw??ch niesmarowanych blachach i wynie??Ä? do zimnego miejsca na 1-2 godziny. Gdy ciasto stÄ???eje, w??o??yÄ? do gorÄ?cego piekarnika na 15-20 minut (nie wolno w tym czasie otwieraÄ? piekarnika). Po upieczeniu i ostygniÄ?ciu krajaÄ? ciasto na jednakowe kwadraty i przek??adaÄ? dowolnym kremem lub masa owocowÄ?. PosypaÄ? cukrem pudrem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.