Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sa??atka z owoc??w morza

 

8 homar??w

1 langusta o wadze 350 g

8 ostryg

4 morskie daktyle (strzykwy)

4 morskie trufle

4 ma????e

12 kawa??k??w suszonego filetu z delfina

5 filet??w anchois (wcze??niej wymoczyÄ?)

100 g kalafiora

1 ziemniak pokrojony w kostki o boku 3 cm

1 karczoch przekrojony na 4 czÄ???ci

3 ??y??ki orzeszk??w pinii

1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki

8 oliwek bez pestek

1 ??y??ka posiekanych kapar??w

12 listk??w drobno pokrojonej bazylii

8 wyjÄ?tych ze skorupki w??oskich orzech??w

8 grzybk??w konserwowanych oliwÄ?

1 ??y??eczka soku z cytryny

2 ??y??ki octu winnego

1 zÄ?bek czosnku

2 ??????tka z jaj ugotowanych na twardo

4 ??y??ki oliwy z oliwek

s??l

czarny pieprz

 

Do rondla z wodÄ? w??o??yÄ? langustÄ? i gotowaÄ? nie d??u??ej ni?? 15 minut. Gdy ostygnie, oddzieliÄ? ogon od pancerza, miÄ?so wyjÄ?Ä?, oczy??ciÄ?, pokroiÄ? w medaliony, posoliÄ?, skropiÄ? sokiem z cytryny i ??y??kÄ? oliwy. Homary ugotowaÄ?, a gdy ostygnÄ?, z g??owy i p??etwy ogonowej wy??uskaÄ? miÄ?so. Frutti di mare r??wnie?? zagotowaÄ?, a gdy wszystkie muszelki ju?? siÄ? otworzÄ?, oderwaÄ? ich g??rnÄ? po??owÄ?. Wszystkie warzywa opr??cz karczocha ugotowaÄ? w osolonej wodzie, po czym osuszyÄ? ??ciereczkÄ?. Do mo??dzierza w??o??yÄ? ugotowane na twardo ??????tka, filet anchois, kapary, orzeszki z pinii, orzechy, natkÄ? pietruszki, czosnek, 4 oliwki i wsypaÄ? s??l. Wszystkie sk??adniki ucieraÄ? t??uczkiem tak d??ugo, a?? otrzyma siÄ? jednolitÄ? masÄ?. Do masy wlaÄ? ocet winny i oliwÄ?, a nastÄ?pnie wymieszaÄ? sos drewnianÄ? ??y??kÄ?. Suszone filety z delfina nawil??one sosem u??o??yÄ? na p????misku. Na wierzch po??o??yÄ? warzywa, ca??o??Ä? przyprawiÄ?, delikatnie przykryÄ? langustÄ? oraz owocami morza i posypaÄ? bazyliÄ?. Na 4 ma??e patyczki nadziewaÄ? na przemian homary, resztÄ? filet??w anchois, oliwki i grzyby, po czym zanurzyÄ? je w sosie i podawaÄ? na st????.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.