Manga Opublikowano 20 Lutego 2009 Opublikowano 20 Lutego 2009 Kurczak Marengo 1 kurczak o wadze oko??o 1 kg 4 grzanki z pszennego chleba 300 g dojrza??ych pomidor??w 100 g ??wie??ych grzyb??w 4 raki 50 g mÄ?ki 4 jajka 1 zÄ?bek czosnku 1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki sok z 1 cytryny 4 ??y??ki wina madera 1/4 I bia??ego wytrawnego wina 1 szklanka oliwy z oliwek s??l pieprz Oczyszczonego i podzielonego kurczaka obtoczyÄ? w mÄ?ce, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem, w??o??yÄ? do rondla z rozgrzanÄ? oliwÄ? i sma??yÄ? tak d??ugo, a?? siÄ? zrumieni. NastÄ?pnie dolaÄ? 1/2 szklanki oliwy, rozgniecione pomidory, posiekany czosnek i po??owÄ? przygotowanej ilo??ci wina. GotowaÄ? 15 minut. Raki ugotowaÄ? oddzielnie w pozosta??ej ilo??ci wina z 1/2 szklanki wody. Po kilku minutach gotowania zdjÄ?Ä? je z ognia i pozostawiÄ? we wrzÄ?tku. Na patelni z rozgrzanÄ? oliwÄ? zrobiÄ? grzanki z chleba, a po nich sma??yÄ? sadzone jajka. Pod koniec gotowania dodaÄ? do kurczaka sok z cytryny, natkÄ? pietruszki, maderÄ? i trochÄ? oliwy oraz przyprawi?? do smaku solÄ? i pieprzem. PodawaÄ? na talerzach k??adÄ?c w ??rodku porcjÄ? kurczaka ob??o??onÄ? grzybami i polanÄ? sosem. Obok kurczaka u??o??yÄ? raki i jajka na grzankach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.