Manga Opublikowano 20 Lutego 2009 Opublikowano 20 Lutego 2009 Kulki miÄ?sne w s??odko-kwa??nym sosie 1/2 kg zmielonej chudej wieprzowiny 10 dag s??oniny pokrajanej w bardzo drobnÄ? kostkÄ? mÄ?ka ziemniaczana 4 szklanki oleju 1 roztarty zÄ?bek czosnku 2 ??y??ki czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina 2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie) Przyprawy: 1/2 ??y??eczki soli 2 ??y??ki sosu sojowego 1 jajo 1 ??y??ka czystej w??dki 1 ??y??eczka cukru 2 ??y??eczki startego ??wie??ego korzenia imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku 1 ??y??ka oleju sezamowego lub sojowego 1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej 1/2 ??y??eczki pieprzu lub przyprawy chilli 1 roztarty zÄ?bek czosnku (dowolnie) Sos s??odko-kwa??ny: 1 szklanka wywaru I lub roso??u kurzego 1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej 3 ??y??ki winnego lub owocowego octu (5%) 3 ??y??ki cukru 1/2 ??y??eczki soli 1 ??y??ka sosu sojowego MiÄ?so i s??oninÄ? wyrabiaÄ? ze sk??adnikami przypraw przez 2-3 min, wstawiÄ? do lod??wki na 2-3 godz. Mo??na pozostawiÄ? na noc. UformowaÄ? kulki wielko??ci orzecha w??oskiego, obtoczyÄ? w mÄ?ce ziemniaczanej, u??o??yÄ? na tacy. 4 szklanki oleju rozgrzaÄ? w garnku na du??ym ogniu sprawdziÄ? temperaturÄ?. Ostro??nie wsypaÄ? po??owÄ? kulek w gorÄ?cy olej, sma??yÄ? na jasnoz??oty kolor, prze??o??yÄ? do cedzaka. Sma??yÄ? pozosta??e kulki. Metalowym sitkiem usunÄ?Ä? zanieczyszczenia z powierzchni oleju, olej rozgrzaÄ?, sprawdziÄ? temperaturÄ?, w??o??yÄ? pozosta??e kulki miÄ?sa, sma??yÄ? na z??oty kolor, przelaÄ? z olejem do cedzaka ustawionego na rondlu. Sk??adniki sosu wymieszaÄ?. Na gorÄ?cÄ? patelniÄ? wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, dodaÄ? czosnek; mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 s., wlaÄ? w??dkÄ? i sos, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do zagotowania, dodaÄ? olej sezamowy, zamieszaÄ?. Kulki wsypaÄ? do salaterki, polaÄ? gorÄ?cym sosem. PodawaÄ? na gorÄ?co lub ciep??o. Proporcje: dla 4 os??b - z ry??em i warzywami lub na 10-12 porcji, kiedy podajemy inne potrawy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.