Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Manga

Kulki mięsne w słodko-kwaśnym sosie

Rekomendowane odpowiedzi

Kulki miÄ?sne w s??odko-kwa??nym sosie

 

1/2 kg zmielonej chudej wieprzowiny

10 dag s??oniny pokrajanej w bardzo drobnÄ? kostkÄ?

mÄ?ka ziemniaczana

4 szklanki oleju

1 roztarty zÄ?bek czosnku

2 ??y??ki czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina

2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie)

 

Przyprawy:

1/2 ??y??eczki soli

2 ??y??ki sosu sojowego

1 jajo

1 ??y??ka czystej w??dki

1 ??y??eczka cukru

2 ??y??eczki startego ??wie??ego korzenia imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku

1 ??y??ka oleju sezamowego lub sojowego

1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej

1/2 ??y??eczki pieprzu lub przyprawy chilli

1 roztarty zÄ?bek czosnku (dowolnie)

 

Sos s??odko-kwa??ny:

1 szklanka wywaru I lub roso??u kurzego

1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej

3 ??y??ki winnego lub owocowego octu (5%)

3 ??y??ki cukru

1/2 ??y??eczki soli

1 ??y??ka sosu sojowego

 

MiÄ?so i s??oninÄ? wyrabiaÄ? ze sk??adnikami przypraw przez 2-3 min, wstawiÄ? do lod??wki na 2-3 godz. Mo??na pozostawiÄ? na noc. UformowaÄ? kulki wielko??ci orzecha w??oskiego, obtoczyÄ? w mÄ?ce ziemniaczanej, u??o??yÄ? na tacy. 4 szklanki oleju rozgrzaÄ? w garnku na du??ym ogniu sprawdziÄ? temperaturÄ?. Ostro??nie wsypaÄ? po??owÄ? kulek w gorÄ?cy olej, sma??yÄ? na jasnoz??oty kolor, prze??o??yÄ? do cedzaka. Sma??yÄ? pozosta??e kulki. Metalowym sitkiem usunÄ?Ä? zanieczyszczenia z powierzchni oleju, olej rozgrzaÄ?, sprawdziÄ? temperaturÄ?, w??o??yÄ? pozosta??e kulki miÄ?sa, sma??yÄ? na z??oty kolor, przelaÄ? z olejem do cedzaka ustawionego na rondlu. Sk??adniki sosu wymieszaÄ?. Na gorÄ?cÄ? patelniÄ? wlaÄ? 2 ??y??ki oleju, rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, dodaÄ? czosnek; mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 s., wlaÄ? w??dkÄ? i sos, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do zagotowania, dodaÄ? olej sezamowy, zamieszaÄ?. Kulki wsypaÄ? do salaterki, polaÄ? gorÄ?cym sosem. PodawaÄ? na gorÄ?co lub ciep??o. Proporcje: dla 4 os??b - z ry??em i warzywami lub na 10-12 porcji, kiedy podajemy inne potrawy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

    • 1 Posts
    • 273 Views
    • 1 Posts
    • 310 Views
    • 1 Posts
    • 221 Views
    • 1 Posts
    • 281 Views
    • 1 Posts
    • 247 Views

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.