Manga 90 Napisano 20 Luty 2009 Polenta zapiekana POLENTA 400 g kaszki kukurydzianej 1 I wody s??l POZOSTA??E SK??ADNIKI 150 g pieczeni 100 g tartego parmezanu 80 g mas??a 3 ??y??ki mleka PolentÄ? najlepiej gotowaÄ? w miedzianym garnku, nie ocynowanym, wsypujÄ?c powoli kaszkÄ? kukurydzianÄ? na wrzÄ?cÄ? osolonÄ? wodÄ? i stale mieszajÄ?c drewnianÄ? ??y??kÄ? lub ??opatkÄ?, ca??y czas w jednym kierunku. Polenta uzyskuje w??a??ciwÄ? konsystencjÄ? po oko??o 40 minutach. UgotowanÄ? polentÄ? wy??o??yÄ? na kuchennÄ? deskÄ? nadaÄ? jej po??Ä?dany kszta??t za pomocÄ? zwil??onej drewnianej ??opatki i pociÄ?Ä? ??y??kÄ? lub grubszÄ? nitkÄ? na niezbyt grube plastry. Piecze?? drobno posiekaÄ?. Mas??o (60 g) roztopiÄ? w rondelku. W naczyniu ??aroodpornym wysmarowanym mas??em uk??adaÄ? kolejno p??aty polenty, polewajÄ?c ka??dy roztopionym mas??em, posypujÄ?c posiekanÄ? pieczeniÄ?, parmezanem i skrapiajÄ?c mlekiem. Ostatni, wierzchni p??at polaÄ? tylko roztopionym mas??em. Naczynie z polentÄ? w??o??yÄ? na godzinÄ? do piekarnika o temperaturze 150"C. PotrawÄ? podawaÄ? gorÄ?cÄ?, bezpo??rednio po1 wyjÄ?ciu z piekarnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach