Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Manga

Polenta zapiekana

Rekomendowane odpowiedzi

Polenta zapiekana

 

POLENTA

400 g kaszki kukurydzianej

1 I wody

s??l

 

POZOSTA??E SK??ADNIKI

150 g pieczeni

100 g tartego parmezanu

80 g mas??a

3 ??y??ki mleka

 

PolentÄ? najlepiej gotowaÄ? w miedzianym garnku, nie ocynowanym, wsypujÄ?c powoli kaszkÄ? kukurydzianÄ? na wrzÄ?cÄ? osolonÄ? wodÄ? i stale mieszajÄ?c drewnianÄ? ??y??kÄ? lub ??opatkÄ?, ca??y czas w jednym kierunku. Polenta uzyskuje w??a??ciwÄ? konsystencjÄ? po oko??o 40 minutach. UgotowanÄ? polentÄ? wy??o??yÄ? na kuchennÄ? deskÄ? nadaÄ? jej po??Ä?dany kszta??t za pomocÄ? zwil??onej drewnianej ??opatki i pociÄ?Ä? ??y??kÄ? lub grubszÄ? nitkÄ? na niezbyt grube plastry. Piecze?? drobno posiekaÄ?. Mas??o (60 g) roztopiÄ? w rondelku. W naczyniu ??aroodpornym wysmarowanym mas??em uk??adaÄ? kolejno p??aty polenty, polewajÄ?c ka??dy roztopionym mas??em, posypujÄ?c posiekanÄ? pieczeniÄ?, parmezanem i skrapiajÄ?c mlekiem. Ostatni, wierzchni p??at polaÄ? tylko roztopionym mas??em. Naczynie z polentÄ? w??o??yÄ? na godzinÄ? do piekarnika o temperaturze 150"C. PotrawÄ? podawaÄ? gorÄ?cÄ?, bezpo??rednio po1 wyjÄ?ciu z piekarnika.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.