Manga Opublikowano 20 Lutego 2009 Opublikowano 20 Lutego 2009 Fugu - rybia trucizna Obejrzawszy program o tej rybie chcia??am siÄ? dowiedzieÄ? czego?? wiÄ?cej o niej i podzieliÄ? siÄ? tÄ? wiedzÄ? z Wami. W programie "Kulinarne podr????e z Tonym" autor jedzie do jednego z miast w Japonii i tam kosztujÄ? jak??e niebezpieczne potrawy w??a??nie z fugu. Jak siÄ? okazuje ryba ta nie ma jakiego?? konkretnego smaku a do tego wbrew pozorom nie czuje ??adnych zmian zachodzÄ?cych w organi??mie, nawet jak okre??la ??artobliwie drÄ?twienia ust, kt??re zapewne oczekiwa?? pod??wiadomie. Ja osobi??cie nie pr??bowa??am tej ryby ale z uwagi na tekst poni??ej pewnie bym siÄ? nie odwa??y??a... Fugu jest wysoce toksyczna, lecz mimo to - a mo??e w??a??nie dlatego - w Japonii uchodzi za kulinarny rarytas, jest r??nie?? istotnym motywem w sztuce tego kraju. Najbardziej cenionym gatunkiem jadalnym jest torafugu, zwana te?? rozdymkÄ? tygrysiÄ? (T. rubripes). Ryba ta zawiera ??miertelnÄ? dawkÄ? trucizny zwanej tetrodoksynÄ? - wystÄ?puje ona w organach wewnÄ?trznych, g????wnie wÄ?trobie i jajnikach, ale te?? w sk??rze i jÄ?drach. W zwiÄ?zku z tym przygotowywaÄ? i sprzedawaÄ? fugu mogÄ? jedynie licencjonowani kucharze a spo??ywanie wÄ?troby i jajnik??w jest zakazane. Poniewa?? jednak niewielka ilo??Ä? trucizny umieszczona na jÄ?zyku daje specyficzne, przyjemne odczucia, w??a??nie te czÄ???ci ryby uwa??ane sÄ? przez niekt??rych smakoszy za najlepsze. Ka??dego roku pewna liczba ludzi, ??le oceniwszy ilo??Ä? trucizny w spo??ywanych przez siebie czÄ???ciach ryby, umiera. Trucizna zawarta w fugu powoduje parali?? miÄ???ni przy zachowanej ??wiadomo??ci. Ofiara umiera przez uduszenie. Jak dotÄ?d nie ma odtrutki - standardowe postÄ?powanie medyczne przy zatruciu tetrodoksynÄ? obejmuje sztuczne podtrzymywanie oddechu i krÄ???enia dop??ki nie minie dzia??anie trucizny. Dla koneser??w smak i faktura miÄ?sa fugu sÄ? wy??mienite, lecz wielu ludzi uwa??a, ??e jest ono zbyt ??agodne, wrÄ?cz pozbawione smaku. Niekt??rzy zawodowi kucharze umiejÄ? przygotowaÄ? rybÄ? tak, ??e pozostaje w niej minimalna ilo??Ä? trucizny, kt??ra wywo??uje uczucie k??ucia i drÄ?twienia jÄ?zyka i warg. NajpopularniejszÄ? potrawÄ? jest sashimi z fugu, zwane te?? Fugu sashi lub tessa; miÄ?so pokrojone jest tak cienko, ??e widaÄ? przez nie wz??r wymalowany na talerzu. Talerze czÄ?sto sÄ? piÄ?knie zdobione, tak aby zdejmowanie z nich plasterk??w ryby tak??e by??o przyjemno??ciÄ?. P??etwy rozdymki bywajÄ? r??wnie?? sma??one i podawane w gorÄ?cej sake, potrawa ta nazywana jest Fugu Hire-zake. MiÄ?so fugu uznaje siÄ? za do??Ä? atrakcyjne wizualnie; jest ono nieco przezroczyste i dlatego czÄ?sto uk??ada siÄ? je na talerzach o starannie opracowanym, lekko szklistym wzorze, tak by ozdoby mog??y byÄ? widziane przez miÄ?so. Fugu gotuje siÄ? te?? wolnym ogniu z warzywami - jest to potrawa zwana Fugu-chiri lub techiri; delikatny smak ryby jest trudny do wykrycia w??r??d mieszanki warzyw i sosu. Fugu mo??na te?? spo??ywaÄ? po usma??eniu na g??Ä?bokim t??uszczu jako Fugu Kara-age. JÄ?dra rozdymki, nieco bardziej trujÄ?ce od miÄ?sa, tak??e nadajÄ? siÄ? do jedzenia - zawierajÄ? one mleczny p??yn i sÄ? lekko s??one. Uwa??a siÄ? je za afrodyzjak. Sk??ra, je??li usunie siÄ? z niej kolce, mo??e byÄ? dodawana do sa??atki o nazwie yubiki. KuszÄ?ca opcja?? Dla mnie to trochÄ? jak rosyjska ruletka.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.