Manga 90 Napisano 21 Luty 2009 Paszteciki z kapustÄ? i grzybami Ciasto nale??nikowe: jajo p???? szklanki mleka 12 dag mÄ?ki sk??rka ze s??oniny s??l Nadzienie: 80 dag kapusty cukrowej 20 dag grzyb??w ??wie??ych lub 2 dag suszonych ma??a cebula 1,5 ??y??ki margaryny s??l pieprz Panier: jajo 1-2 ??y??ki mleka 3 ??y??ki tartej bu??ki t??uszcz do sma??enia PrzygotowaÄ? ciasto wed??ug przepisu Paszteciki z miÄ?sem. KapustÄ? obraÄ? z wierzchnich li??ci, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w kawa??ki, zalaÄ? niewielkÄ? ilo??ciÄ? wrzÄ?cej wody, posoliÄ?, ugotowaÄ?, odcedziÄ?, och??odziÄ? i dok??adnie odcisnÄ?Ä? w p????ciennym woreczku. Grzyby oczy??ciÄ? z piasku, przyciÄ?Ä? trzony, starannie op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w paski. CebulÄ? obraÄ?, pokrajaÄ? w krÄ???ki, zasma??yÄ? na t??uszczu, dodaÄ? grzyby, wlaÄ? 2 ??y??ki wody, dusiÄ? pod przykryciem 30 min., och??odziÄ? (grzyby suszone ugotowaÄ? w ma??ej ilo??ci wody). KapustÄ? i grzyby z cebulÄ? zemleÄ? w maszynce, w??o??yÄ? na patelniÄ? na rozgrzany t??uszcz, kr??tko zasma??yÄ?, doprawiÄ? solÄ? i pieprzem. Usma??one nale??niki uk??adaÄ? na stolnicy w 4 rzÄ?dy po 3 sztuki tak, aby czÄ???ciowo na siebie zachodzi??y. Nale??niki smarowaÄ? r??wno nadzieniem, zwinÄ?Ä? ciasno w rulon. Z wierzchu po??o??yÄ? deseczkÄ?, kt??rÄ? obciÄ???yÄ? ciÄ???arkiem. Po godzinie, gdy dobrze zastygnÄ?, pokrajaÄ? w krÄ???ki grubo??ci 1-1,5 cm. ZanurzyÄ? w jaju rozmieszanym z mlekiem, posypaÄ? tartÄ? bu??kÄ?. Sma??yÄ? z obu stron na jasnoz??oty kolor. U??o??yÄ? na pod??u??nym p????misku w jeden rzÄ?d, przybraÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? do czystych zup lub jako danie podstawowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach