EX DS Team gibson1965 Opublikowano 9 Września 2016 EX DS Team Opublikowano 9 Września 2016 Sienkiewicz Henryk Krzy??acy Okladka/Screeny: Opis: Odwo??ujÄ?c siÄ? do chlubnych kart historii pisarz przenosi s??uchacza w czasy Jadwigi i Jagie????y, w czasy rozkwitu Polski, ale i narastajÄ?cego konfliktu z Zakonem Krzy??ackim. Tragiczne dzieje Juranda ze Spychowa, jego c??rki Jagienki i Zbyszka z Bogda?ca przedstawia autor na barwnym tle ??ycia dworskiego i rycerskiego, scen potyczek i bitew, ubarwia wÄ?tkiem mi??osnym, by zako?czyÄ? opowie??Ä? zwyciÄ?skÄ? bitwÄ? pod Grunwaldem. Jedna z najpiÄ?kniejszych powie??ci napisanych ku pokrzepieniu serc rodak??w. Drukowana wcze??niej w odcinkach m.in. w â?žTygodniku ilustrowanymâ? , w wydaniu ksiÄ???kowym ukaza??a siÄ? w 1900 roku. To protest pisarza przeciwko akcji germanizacyjnej w zaborze pruskim. Opis uploadu: This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się Download: This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się Cytuj
EX DS Team gibson1965 Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor EX DS Team Opublikowano 4 Lutego 2017 Sienkiewicz Henryk Krzy??acy Okladka/Screeny: Opis: Opowie??Ä? o mi??o??ci, cierpieniu i tÄ?sknocie, okraszona piÄ?knymi opisami najwiÄ?kszych wydarze?? w dziejach Polski. â?žKrzy??acyâ? to jedna z najs??ynniejszych powie??ci Henryka Sienkiewicza, w kt??rej noblista zabiera nas w emocjonujÄ?cÄ? podr???? po ??redniowiecznej krainie zbrojnego orÄ???a. CofajÄ?c siÄ? w czasie do najznamienitszej epoki europejskiego rycerstwa, stajemy siÄ? ??wiadkami barwnych i pe??nych dramatyzmu los??w bohater??w sienkiewiczowskiej opowie??ci. W??r??d ukazanych w ksiÄ???ce uczuÄ? nie brakuje prawdziwej mi??o??ci, cierpienia, tÄ?sknoty, b??lu i rado??ci. A wszystko to okraszone wspania??ymi opisami wydarze?? z najbardziej chwalebnych kart historii naszego pa??stwa. â?žKrzy??acyâ? w doskona??ej interpretacji Mariana Florka to tak??e prawdziwy rarytas dla mi??o??nik??w muzyki dawnej. Oprawa muzyczna zosta??a bowiem przygotowana na podstawie autentycznych dzie?? mistrz??w tamtych czas??w â?? Miko??aja z Radomia, Wojciecha D??ugoraja, ?adys??awa z Gielniowa i wielu innych. Kunsztowne kompozycje z wykorzystaniem instrumentarium rodem ze ??redniowiecza pozwalajÄ? zatopiÄ? siÄ? w niepowtarzalnym klimacie dawno minionej epoki. Opis uploadu: This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się Download: This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi