Manga Opublikowano 6 Marca 2009 Opublikowano 6 Marca 2009 ZakÄ?ska z kilek 6 ziemniak??w ??redniej wielko??ci 20 dag solonych kilek marchew cebula p???? ??y??eczki mielonej kolendry kwaszony og??rek lub gar??Ä? kwaszonej kapusty 2 ??y??ki majonezu ??y??eczka mielonego kminku Ziemniaki i marchew ugotowaÄ?. Po ostudzeniu ziemniaki obraÄ?, przekrajaÄ? na p???? i wydrÄ???yÄ? ??y??eczkÄ?. MiÄ???sz ziemniaczany i ugotowanÄ? marchew przepu??ciÄ? przez maszynkÄ? do miÄ?sa, dodaÄ? drobno posiekane kilki i cebulÄ?, przyprawiÄ? kolendrÄ?, wymieszaÄ?. Tak przygotowanym farszem nape??niÄ? po????wki ziemniak??w. Majonez wymieszaÄ? z drobno posiekanym og??rkiem lub kwaszonÄ? kapustÄ? te?? drobno posiekanÄ?. Na ka??dej po????wce ziemniaka po??o??yÄ? spory "kleks" sosu i posypaÄ? mielonym kminkiem. a tak dodatkowo KILKI (ros.) W ksiÄ???ce podano, ??e te ma??e, solone i marynowane rybki, niegdy?? bardzo u nas popularne (bywa??y i po wojnie z importu z ZSRR) to sielawy. ByÄ? mo??e z ma??ych sielaw mo??na by??o domowym sposobem zrobiÄ? co?? podobnego. W rzeczywisto??ci kilki to male??kie morskie rybki (??ledziki i szprotki) z p????nocnych m??rz Europy (tak??e Ba??tyku), kt??re konserwowano w soli i przyprawach, podobnie jak na po??udniu Europy sardele (anchois). Z produkcji kilek s??ynÄ???a ??otwa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.