EX DS Team gibson1965 Opublikowano 29 Października 2016 EX DS Team Opublikowano 29 Października 2016 Moja krew [2009] Opis: Film fabularny Produkcja: Polska Rok produkcji: 2009 Premiera: 2010. 02. 05 Debiut fabularny Marcina Wrony, wcze??niej cenionego g????wnie za re??yseriÄ? spektakli w Teatrze TV oraz za wielokrotnie nagradzany film absolutoryjny "Cz??owiek Magnes" (2001). Scenariusz "Mojej krwi" zdoby?? w 2007 roku g????wnÄ? nagrodÄ? w polskiej edycji presti??owego konkursu Hartley - Merrill oraz uplasowa?? siÄ? na trzecim miejscu w miÄ?dzynarodowej edycji tej imprezy. W trakcie pracy nad tekstem Wrona nie waha?? siÄ? zapraszaÄ? do pomocy wsp????pracownik??w, co sÄ?dzÄ?c po efekcie ko??cowym okaza??o siÄ? bardzo dobrym posuniÄ?ciem. Pierwotnie film mia?? nosiÄ? tytu?? "Tamagotchi", od japo??skiej gry elektronicznej, polegajÄ?cej na opiekowaniu siÄ? wirtualnym stworzonkiem od narodzin a?? po doros??o??Ä?. Rzeczywi??cie, g????wny bohater dzie??a Wrony poczÄ?tkowo traktuje przysz??Ä? matkÄ? swego dziecka jak przedmiot, by stopniowo dostrzec w niej (a przy okazji i w sobie) cz??owieka, kt??ry opr??cz zaspokajania podstawowych popÄ?d??w biologicznych, ma r??wnie?? potrzeby duchowe: pragnienie mi??o??ci, odpowiedzialno??ci za innych, zado??Ä?uczynienia za wyrzÄ?dzone z??o. Opr??cz znakomitego scenariusza, wielkÄ? si??Ä? "Mojej krwi" jest aktorstwo. Zar??wno debiutujÄ?cej na ekranie urodziwej Wietnamki Luu De Ly, jak i przede wszystkim rewelacyjnego Eryka Lubosa, kt??ry w bardzo wiarygodny i poruszajÄ?cy spos??b ukazuje przemianÄ? brutalnego, egoistycznego, pe??nego zwierzÄ?cej witalno??ci macho w cz??owieka, kt??ry chcÄ?c nadaÄ? sens swemu ??yciu musi stoczyÄ? najciÄ???szÄ? walkÄ? z samym sobÄ?. Kreacja Lubosa znakomicie wpisuje siÄ? w klimat ca??ego filmu, oferujÄ?cego widzowi niemal doskona??Ä? iluzjÄ? ??yciowego autentyzmu. Moment, w kt??rym pisali??my scenariusz, to by?? czas, kiedy sam chcia??em za??o??yÄ? rodzinÄ?. Niekt??re z refleksji tamtego czasu znalaz??y siÄ? w tym filmie. Prywatnie, z rodziny nic nie wysz??o, mam za to film. Poza tym te?? by??em kiedy?? czynnym sportowcem i te?? w wyniku kontuzji musia??em z tego zrezygnowaÄ?, zbudowaÄ? nowÄ? przysz??o??Ä?. Mia??em te?? osobiste zwiÄ?zki z Wietnamem. Ten film nie jest wymy??lony przy biurku. Scenariusz tworzÄ? historie i sytuacje wziÄ?te z ??ycia, kt??re jest najlepszym scenarzystÄ?"m??wi?? w jednym z wywiad??w Marcin Wrona. Trudno siÄ? z nim nie zgodziÄ?. Warszawa, pierwsza dekada XXI wieku. Igor, m??ody, odnoszÄ?cy sukcesy bokser zawodowy, podczas walki doznaje ciÄ???kiej kontuzji. Jak na prawdziwego twardziela przysta??o szybko wychodzi ze szpitala i zaczyna normalne ??ycie, ale wyrok lekarzy neurolog??w jest nieub??agany. O dalszym boksowaniu nie ma mowy, a co gorsza szanse powodzenia ewentualnej operacji wynoszÄ? oko??o 30 procent. Je??li za?? zabieg siÄ? nie uda Igor, jak sam m??wi, stanie siÄ? ro??linkÄ?. Na to jednak nie zamierza siÄ? zgodziÄ?, mimo ??e brak dalszej kuracji spowoduje rych??Ä? ??mierÄ?. MÄ???czyzna, dla kt??rego boks by?? wszystkim, pr??buje st??umiÄ? rozpacz upijajÄ?c siÄ? w nocnych klubach i uprawiajÄ?c seks z przypadkowymi partnerkami. Bez skutku. Szuka zatem pocieszenia u by??ej dziewczyny, kt??rÄ? kiedy?? odbi?? Olowi, swemu najlepszemu przyjacielowi. Jednak Monika wciÄ??? nie mo??e mu wybaczyÄ?, ??e kiedy zasz??a w ciÄ???Ä?, zmusi?? jÄ? do aborcji. Podobnie Olo, obecnie narkotyzujÄ?cy siÄ? skrycie pracownik firmy przewozowej, nie chce go widzieÄ?. Igor, choÄ? stara siÄ? zachowywaÄ? fason twardziela i macho, coraz mocniej czuje, ??e jego ??ycie jest puste i bezsensowne. OpÄ?tany gonitwÄ? za sportowym sukcesem, pieniÄ?dzmi i erotycznymi podbojami zniszczy?? wszystkie g??Ä?bsze relacje z innymi lud??mi. Dzi?? nie ma ju?? nic, na czym m??g??by siÄ? oprzeÄ? w tak trudnej dla siebie chwili. Nic, co mog??oby w jakim?? sensie przed??u??yÄ? jego istnienie po ??mierci. I w??wczas niespodziewanie przychodzi mu do g??owy my??l, by zanim umrze, sp??odziÄ? dziecko. Na jego matkÄ? wybiera m??odÄ? WietnamkÄ?, pracujÄ?cÄ? w barze na Stadionie DziesiÄ?ciolecia. Wie, ??e dziewczyna zarabia w Polsce na ??ycie niezgodnie z prawem, ryzykujÄ?c areszt i deportacjÄ?. Dlatego proponuje jej umowÄ? urodzisz moje dziecko w zamian za ??lub, legalizujÄ?cy tw??j pobyt i pracÄ? nad Wis??Ä?. Yen Ha nie ma zbyt wielkiego wyboru. Przystaje wiÄ?c na propozycjÄ? m??odego Polaka, mimo ??e ten wydaje siÄ? wyprany z jakichkolwiek form czu??o??ci i empatii, traktujÄ?c jÄ? jak klacz rozp??odowÄ?, kt??ra ma byÄ? gotowa zawsze wtedy, kiedy on tego za??Ä?da. Stopniowo jednak miÄ?dzy Yen Ha i Igorem rodzi siÄ? niÄ? autentycznego uczucia i porozumienia. Ku rado??ci mÄ???czyzny Wietnamka oznajmia mu te??, ??e spodziewa siÄ? dziecka. Okladka/Screeny: Tworcy i Obsada: Re??yseria - Marcin Wrona Scenariusz - Marek Pruchniewski, Gra??yna Trela, Marcin Wrona ZdjÄ?cia - Pawe?? Flis Scenografia - Anna Wunderlich Muzyka - Marcin Macuk Produkcja - Opus Film Obsada aktorska : Eryk Lubos - Igor Luu De Ly - Yen Ha Wojciech Zieli??ski - Olo Marek Piotrowski -trener Igora Krzysztof Kolberger - lekarz neurolog i inni Opis uploadu: This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się Download: This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się
Rekomendowane odpowiedzi