Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Motylek

Bacalhau a bras

Rekomendowane odpowiedzi

Bacalhau a bras

 

20 dkg bacalhau, czyli suszonego, solonego dorsza; w naszych realiach mo??na r??wnie?? zastosowaÄ? kawa??ki filet??w dorsza

4 du??e ziemniaki

1 zÄ?bek czosnku

3 jajka

2 ??y??ki posiekanej natki piertuszki

olej najlepiej z oliwek

przyprawy: s??l, pieprz

czarne oliwki

 

 

Je??li u??ywamy orignalnego bacalhau, to nale??y go wymoczyÄ? porzÄ?dnie w wodzie przez noc. Mo??na zmieniaÄ? pare razy wodÄ?, co pozwoli na otrzymanie stosunkowo ma??o s??onej ryby. Naszego polskiego dorsza w postaci filet??w nie trzeba namaczyÄ?.

Czosnek pokrajaÄ? w plasterki i podrumieniÄ? na rozgrzanej oliwie. Czosnek zdjÄ?Ä? z oleju. Ziemniaki obraÄ? i pokrajaÄ? w cienki s??upki o grubo??ci ok. 0,5cm. Ziemniaki dusiÄ? na oleju przez ok. 10-15 min. DodaÄ? rozdrobnione kawa??ki dorsza (kostki 2-3cm) oraz podrumieniony czosnek, wymieszaÄ? z ziemniakami. DoprawiÄ? pieprzem i solÄ?. DusiÄ? przez nastÄ?pne 5 min. DodaÄ? pietruszkÄ?, wymieszaÄ?. Na g??rze umie??ciÄ? rozbe??tane jajka i ogrzewaÄ? pod przykryciem a?? do ??ciÄ?cia jajka.

PodawaÄ? na ciep??o udekorowane plastrami pomidora, sa??atÄ? i oliwkami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.