Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• EX DS Team
Opublikowano

Karpowicz Ignacy

Mi??o??Ä?

Okladka/Screeny:

b38eca5fe87aa8e0dc3de8622e7feb4d.png

Opis:

Lustrzane ??wiaty, sny i mi??o??Ä?

Audiobook oparty na g??o??nej powie??ci Ignacego Karpowicza Mi??o??Ä? w re??yserii Krzysztofa Kiczka w interpretacji m.in. Dawida Ogrodnika, Grzegorza Przyby??a, Dariusza Chojnackiego i Anny Kadulskiej.

W dworku wczesnych lat powojennych, w dystopijnej Polsce przysz??o??ci, w ba??niowym kr??lestwie toczonym zarazÄ?, w krzywym zwierciadle tu i teraz â?? ??cierajÄ? siÄ? ludzkie namiÄ?tno??ci. Ka??dy pragnie spe??niÄ? swojÄ? powinno??Ä?. Nikt nie chce byÄ? samotny. Ka??dego czeka b??l.

Nie wiem, czy cz??owiek rodzi siÄ? z pierwszym k??amstwem. Je??li tak, to jakie ono jest? P??acz nakarmionego niemowlÄ?cia, ??eby przykuÄ? uwagÄ? matki? P??aczÄ?c, udawa??em g????d lub b??l?

Nie mam natomiast wÄ?tpliwo??ci w kwestii k??amstwa g????wnego, k??amstwa towarzyszÄ?cego mi dzie?? i noc przez ponad trzydzie??ci lat. K??amstwo g????wne zosta??o tak gorliwie i szeroko rozpracowane przez literaturÄ?, psychologiÄ? i rozmaite nauki, ??e wstyd siÄ? do niego przyznawaÄ?. Kto nosi w sobie takie k??amstwo, wydaje siÄ? u??omny i tch??rzliwy. Bo czego tu siÄ? baÄ?? A taka jest matura tego k??amstwa â?? strach. I wstyd.

FRAGMENT POWIE?šCI

â?žRetrofuturystyczna powie??Ä?, wyzwalajÄ?ca od wstydu, strachu, niechÄ?ciâ?.

Ryszard Kozio??ek

Adaptacja,re??yseria, monta??, kierownictwo produkcji: Krzysztof Kiczek

Muzyka, realizacja nagra??, miks, mastering: Krzysztof Kurek

Asysta: Barbara Kiczek, Paulina Kurek

ROZDZIA?Y 2, 4, 6

czyta: Dawid Ogrodnik

s??ucha: Aleksandra Sikorska

fortepian: J??zef Skrzek

cymba??y wile??skie: Pawe?? Grupkajtys

PIÄ?KNO

czyta: Grzegorz Przyby??

fortepian: J??zef Skrzek

skrzypce: Jacek Dzwonowski

syntezatory: Krzysztof Kurek

PRAWDA

czyta: Dariusz Chojnacki

??piew: Joanna Piwowar-Antosiewicz

syntezatory, gitary: Krzysztof Kurek

DOBRO

czyta: Anna Kadulska

skrzypce: Jacek Dzwonowski

wiolonczela: Micha?? Lech

lektor: Ignacy Karpowicz

ROZMOWA KRYTYK??W

Prof. Krzysztof K??osi??ski

Prof. Ryszard Kozio??ek

Red. Maciej Szczawi??ski

Ignacy Karpowicz (ur. 1976) â?? jeden z najciekawszych wsp????czesnych pisarzy. Autor powie??ci Niehalo, Cud, Gesty, Balladyny i romanse, o??ci, So??ka. Laureat Paszportu â?žPolitykiâ?, czterokrotny finalista Nagrody Literackiej Nike.

Krzysztof Kiczek (ur. 1986) - realizator i re??yser d??wiÄ?ku, filolog. Utwory, przy kt??rych pracowa??, by??y czÄ?sto nagradzane i wyr????niane w konkursach krajowych i miÄ?dzynarodowych. Re??yser So??ki (na podstawie powie??ci Ignacego Karpowicza) - pierwszego w Polsce audiobooka zrealizowanego w formie reporta??u fabularyzowanego.

Opis uploadu:

This is the hidden content, please

Download: