Uplinker Motylek Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Uplinker Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Szasz??yki z piersi kurczaka 2 piersi z kurczaka,15-20 dkg boczku wÄ?dzonego,2 papryki (zielona i czerwona),3 cebule ??redniej wielko??ci,30 dkg pieczarek,olej,przyprawy (do potraw z grila, gyros, vegeta, delikat do miÄ?s i innych potraw, majeranek, zio??a prowansalskie, ) MiÄ?so kroimy w du??Ä? kostkÄ?, polewamy olejem i przyprawiamy (nie ??a??ujemy przypraw - miÄ?so musi byÄ? dobrze przyprawione), odstawiamy na ok. 2 godziny do lod??wki.Boczek i cebulÄ? kroimy w plasterki (nie za cienkie), paprykÄ? w kwadraty, pieczarki w zale??no??ci od wielko??ci (zazwyczaj na p????) i solimy - ale tylko pieczarkÄ?.Je??li wszystkie sk??adniki mamy ju?? gotowe zaczynamy nabijaÄ? je na patyczki do szasz??yk??w wg. kolejno??ci :papryka zielona, miÄ?so, boczek, cebula, pieczarka, papryka czerwona, miÄ?so, boczek, cebula, pieczarka, papryka. Oczywi??cie je??li mamy wiÄ?ksze patyczki mo??emy do??o??yÄ? sk??adnk??w.NastÄ?pnie tak przygotowane szasz??yki smarujemy z obu stron olejem i posypujemy przyprawÄ? do grilla. Mo??emy je od??o??yÄ? jeszcze na ok. 1h do lod??wki, wtedy sÄ? jeszcze lepsze.Sk??adniki powinny byÄ? pokrojone w do??Ä? du??e kawa??ki, wtedy sÄ? soczyste, a nie spieczone. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.