alfa_baker Opublikowano 3 Października 2022 Opublikowano 3 Października 2022 Raymond Chandler - Morderca w deszczu wersja językowa: PL zawartość uploadu: epub, mobi, azw3, fb2, docx, pdf rodzaj kompresji: zip rozmiar pliku: 11.32 MB Opis: "...Padało przez cały następny dzień. Późnym popołudniem siedziałem w sportowym chryslerze zaparkowanym przy Boulevard, ukosem do wąskiego frontonu sklepu, na którym zielony neon obwieszczał: H. H. Steiner. Krople deszczu odbijały się od chodnika, bryzgały na wysokość kolan i wypełniały rynsztoki, a wielcy gliniarze, w błyszczących jak lufy pistoletów nieprzemakalnych płaszczach znakomicie się bawili, przenosząc dziewczynki w jedwabnych pończochach i ładnych kaloszach przez różne zalane miejsca i ściskając je do woli. Deszcz bębnił w maskę chryslera, szarpał brezentowy dach i przenikał do środka w miejscach zapięcia, tworząc na podłodze kałuże, żebym miał gdzie trzymać stopy. Miałem przy sobie dużą flaszkę szkockiej. Uciekałem się do niej wystarczająco często, by zachować zainteresowanie... " Na książkę składają się opowiadania: "Morderca w deszczu" (1935 r.)- tłum. Władysław J. Wojciechowski "Będę czekać" (1939 r.) - tłum. Krzysztof Adamski "Strzelanina U Cyrana" (1936 r.) - tłum. Krzysztof Adamski "Spokojne góry" (1941 r.) - tłum. Andrzej Zerwałd "Kobieta w jeziorze" (1939 r.) - tłum. Andrzej Zerwałd Download: This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi