Skocz do zawartości

Raymond Chandler - Morderca w deszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raymond Chandler - Morderca w deszczu

oa5ygQR1_o.jpg

wersja językowa:  PL
zawartość uploadu:  epub, mobi, azw3, fb2, docx, pdf
rodzaj kompresji:  zip
rozmiar pliku: 11.32 MB

Opis:
"...Padało przez cały następny dzień. Późnym popołudniem siedziałem w sportowym chryslerze zaparkowanym przy Boulevard, ukosem do wąskiego frontonu sklepu, na którym zielony neon obwieszczał: H. H. Steiner. Krople deszczu odbijały się od chodnika, bryzgały na wysokość kolan i wypełniały rynsztoki, a wielcy gliniarze, w błyszczących jak lufy pistoletów nieprzemakalnych płaszczach znakomicie się bawili, przenosząc dziewczynki w jedwabnych pończochach i ładnych kaloszach przez różne zalane miejsca i ściskając je do woli. Deszcz bębnił w maskę chryslera, szarpał brezentowy dach i przenikał do środka w miejscach zapięcia, tworząc na podłodze kałuże, żebym miał gdzie trzymać stopy. Miałem przy sobie dużą flaszkę szkockiej. Uciekałem się do niej wystarczająco często, by zachować zainteresowanie... "

Na książkę składają się opowiadania:
"Morderca w deszczu" (1935 r.)- tłum. Władysław J. Wojciechowski
"Będę czekać" (1939 r.) - tłum. Krzysztof Adamski
"Strzelanina U Cyrana" (1936 r.) - tłum. Krzysztof Adamski
"Spokojne góry" (1941 r.) - tłum. Andrzej Zerwałd
"Kobieta w jeziorze" (1939 r.) - tłum. Andrzej Zerwałd

Download:

This is the hidden content, please