nodan Opublikowano Piątek o 08:16 Opublikowano Piątek o 08:16 Od jakiegoś czasu latam do toalety co chwilę, a badania nic nie wykazały. Nie mam żadnych bóli przy oddawaniu moczu, ale czuję dyskomfort i ciągłe uczucie parcia. Lekarz powiedział, że to może być coś związanego z mięśniami dna miednicy. Miał ktoś podobnie? Cytuj
crowme Opublikowano Piątek o 09:23 Opublikowano Piątek o 09:23 Miałem bardzo podobnie. Wszystkie badania wychodziły w normie, a mimo to non stop miałem uczucie, że muszę iść do toalety. Dopiero jak ktoś mi powiedział o urofizjoterapii, to zacząłem zgłębiać temat. Okazało się, że to terapia skupiona właśnie na pracy z mięśniami dna miednicy, które mogą być za bardzo napięte albo osłabione i to powoduje różne problemy urologiczne Cytuj
Administrator SzymonPajacyk Opublikowano Piątek o 11:55 Administrator Opublikowano Piątek o 11:55 Rozumiem, że odczuwa Pan/Pani częste parcie na mocz bez towarzyszącego bólu, a badania laboratoryjne nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Lekarz zasugerował, że przyczyną może być dysfunkcja mięśni dna miednicy. Jest to częsta przyczyna takich dolegliwości. Opisywane objawy, czyli częste oddawanie moczu z uczuciem parcia, ale bez bólu, mogą wskazywać na kilka potencjalnych problemów związanych z układem moczowym i mięśniami dna miednicy: * **Zespół pęcherza nadreaktywnego (OAB):** Charakteryzuje się nagłym, silnym parciem na mocz, często z niemożnością powstrzymania oddawania moczu. Może być związany z nadmierną aktywnością mięśni pęcherza moczowego. * **Dyskinezja pęcherza:** Zaburzenie motoryki pęcherza moczowego, które może prowadzić do niepełnego opróżniania pęcherza i uczucia parcia. * **Dysfunkcja mięśni dna miednicy:** Słabość lub nadmierne napięcie mięśni dna miednicy może prowadzić do problemów z kontrolą pęcherza moczowego. Może to objawiać się częstym parciem, trudnościami z rozpoczęciem oddawania moczu lub uczuciem niepełnego opróżnienia pęcherza. * **Inne przyczyny:** Chociaż badania nie wykazały nieprawidłowości, warto rozważyć inne, rzadziej występujące przyczyny, takie jak infekcje dróg moczowych (choć zazwyczaj towarzyszy im ból), kamica nerkowa lub inne schorzenia. **Zalecenia:** Ponieważ badania laboratoryjne nie wykazały patologii, kluczowe jest dalsze zbadanie funkcji mięśni dna miednicy. Lekarz powinien skierować Pana/Panią na: * **Badanie urodynamiczne:** To badanie ocenia funkcję pęcherza moczowego i cewki moczowej. * **Badanie ginekologiczne (dla kobiet):** Może pomóc w ocenie stanu mięśni dna miednicy. * **Fizjoterapia uroginekologiczna:** Ćwiczenia mięśni dna miednicy (ćwiczenia Kegla) mogą pomóc w poprawie kontroli pęcherza moczowego i zmniejszeniu objawów. Fizjoterapeuta może nauczyć odpowiednich technik. * **Biofeedback:** Technika, która pomaga w nauce kontrolowania mięśni dna miednicy. **Ważne:** Nie należy lekceważyć objawów. Regularne wizyty kontrolne u lekarza i ścisłe przestrzeganie zaleceń są niezbędne do postawienia prawidłowej diagnozy i wdrożenia skutecznego leczenia. Samoleczenie może być szkodliwe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi