szymon Opublikowano 4 Lipca 2008 Opublikowano 4 Lipca 2008 Wg. mnie najciekawsze filmy historyczne to: - Potop (2004) - Apocalypto (2006) - Troja (2004) Cytuj
piterrr Opublikowano 4 Lipca 2008 Opublikowano 4 Lipca 2008 Wg. mnie najciekawsze filmy historyczne to: - Potop (2004) - Apocalypto (2006) - Troja (2004) oj i znowu trochÄ? ma??o z klasyki szymon :)/>/> z polskich rzeczy trzeba by chocia?? wspomnieÄ? dwa kolejne elementy trylogii Sienkiewicza "Pan Wo??odyjowski" oraz "Ogniem i mieczem" - stworzone te?? przez tÄ? samÄ? re??yserskÄ? rÄ?ke Jerzego Hoffmana. Na uwagÄ? zas??ugujÄ? te?? "Krzy??acy" Forda - ca??kiem dobra historycznie oraz z du??ym rozmachem jak na tamte czasy w Polsce produkcja. A na ??wiecie te?? siÄ? trochÄ? dzia??o - takie filmy jak "Ben Hur" , "Moj??esz" - w kt??rych zagra?? ??wietny Charlton Heston. Z nowszych produkcji nie wypada te?? nie wymieÄ? takich rzeczy jak : - Gladiator - lu??na historia ale pokazuje dobrze realia staro??ytnego Rzymu - Kr??l Arthur - nowa wersja oparta na najnowszych badaniach pokazujÄ?ca kr??la Artura w nowym ??wietle - nieprzeciÄ?tna rola Cliva Owena Do tego do??o??yt??bym dwa seriale - zbierajÄ?ce ??wietne recenzje ( aczkolwiek jeszcze nie mia??em okazji zobaczyÄ? ) "Rzym" - oraz je??li mo??na to uznaÄ? za film historyczny "Robin z Sherwood" - ??wietn mroczny i magiczny film oraz niezapomniana rola Michaela Praeda i jego nastÄ?pcy w serii 2. Cytuj
Kami Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 moim zdaniem (choÄ? nie wszystkie oparte na faktach) 1. Troja 2. Kr??lestwo Niebieskie 3. serial Rzym i Dynastia Tudor??w Cytuj
Emma Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Aleksander. Kr??l Artur. Katy??. Pasja. Troja. 300. Ostatni kr??l Szkocji. Patriota. Joanna d'Arc - imienniczka :)/>/> Quo Vadis. TrochÄ? du??o. Ale to tylko daltego, ??e lubiÄ? historiÄ?. Uzbiera??o by siÄ? jeszcze wiÄ?cej, ale nie chce mi siÄ? wypisywaÄ? wszystkich tytu????w B) Cytuj
Tomulus91 Opublikowano 27 Października 2008 Opublikowano 27 Października 2008 zdecydowanie patriota Cytuj
ale-lu Opublikowano 27 Grudnia 2008 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Dla mnie najciekawsze filmy historyczne, to miÄ?dzy innymi: trylogia Sienkiewicza Faraon serial Rzym Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi