Ciri 30 Napisano 24 Październik 2014 Ze ??liwkÄ? i migda??ami Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji oko??o 0,60 z??. Sk??adniki na 20 porcji Ciasto: - 450 g mÄ?ki, - 5 ??y??ek cukru, - 75 g dro??d??y, - 4 ??y??ki letniej wody, - 200 ml letniego mleka, - 80 g mas??a, - 1 jajko, - 800 g ??liwek. Kruszonka: - 100 g mÄ?ki, - 60 g brÄ?zowego cukru, - 60 g mas??a oraz 100 g p??atk??w migda??owych do posypania. 1. Dro??d??e rozcieramy w du??ej misce z ??y??kÄ? cukru. Gdy siÄ? rozpuszczÄ?, dodajemy letniÄ? wodÄ?, letnie mleko i resztÄ? cukru. Odstawiamy na 10 minut, nastÄ?pnie wbijamy jajko, wsypujemy przesianÄ? mÄ?kÄ? i stopione letnie mas??o. Wyrabiamy tak d??ugo, a?? ciasto zacznie odchodziÄ? od rÄ?ki. Odk??adamy w ciep??e miejsce, by wyros??o. 2. Lekko rozwa??kowane ciasto przenosimy na nat??uszczonÄ? blachÄ?. Na g??rze uk??adamy wydrylowane ??liwki, ??rodkami do g??ry. Odstawiamy w ciep??o. 3. Sk??adniki kruszonki rozcieramy w pacach. Wyro??niÄ?te ciasto posypujemy kruszonkÄ? i migda??ami i wstawiamy na oko??o 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190Â?C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach